Bästa bakningstipsen

513933-adding-cut-to-unbaked-bread-dough

Om du nyss har börjat din bakningsresa, har du säkert märkt att det handlar mycket om vetenskap. Att baka är lite känsligare än att laga mat: man måste måtta, man måste väga råvarorna och man måste hantera smet och deg rätt för att få rätt resultat. För dig som nybörjare kan vi berätta om dessa tips som räcker långt när du tar dina första steg i bakningsdjungeln.

Populär syssla

Bakandet har legat lite längre ner på prioriteringslistan för många under några år nu. Förr fanns alltid småkakor hemma hos farmor eller mormor men idag är de både så billiga att köpa samtidigt som många känner sig varken ha tid eller kunskap att baka. Även hälsan och minskande av fikabröd och socker har stått i fokus och många undviker det genom att inte haft något fika hemma alls att bjuda på men nog är det både hemtrevligt och mysigt med doften av nybakt i köket och stoltheten i att kunna ställa fram sina egna bakverk till gästerna som är på besök. Nu börjar matlagnings- och olika bakprogram ta plats igen och allt fler börjar våga prova på. Det finns många redskap som underlättar i skapandet och vem vill inte vara nästa mästerbagare.

Rätt verktyg

För att lyckas med bakning gäller det att man har rätt tillbehör och verktyg att arbeta med. Två av de viktigaste delarna är en rostfri skål och en måttsats: med dessa kan du baka det mesta. Mycket har man redan hemma, men en del saker kan man behöva köpa nytt för att få en bra start på bakningskarriären. Spatlar, slickepott, visp, godistermometer och formar är också bra saker att ha. Något som senare kan vara bra att införskaffa är en köksvåg, hushållsassistent och bättre bakformar och redskap allteftersom man fortsätter utveckla sig och baka mer.

Temperera choklad

Detta är lite en av konst, men grunderna är tämligen enkla att följa. För att skapa vackra konstverk och bakelser med choklad måste man hantera chokladen på rätt sätt, och använda rätt typ av choklad till rätt bakverk.

Baka muffins

Att baka muffins är inte så svårt. Men många förenklar processen med att använda elvispen för att blanda alla ingredienser. Knepet är dock att vända ned de pösiga äggen i mjölet istället för att bara vispa. Man vill inte att förstöra luften i de pösiga äggen. För ett delikat chokladrecept kan du titta på videon nedan:

Grunderna i brödbakning

Vem vill inte äta färskt och ekologiskt bröd varje morgon, hemmagjort och utan tillsatser? Har man väl lärt sig grunderna finns det inget som kan stoppa en från att skapa fantastiska limpor och frallor.