Bra tips för nästa gång du bakar kakor

Att baka kakor är något väldigt tillfredställande när det blir som man tänkt sig. Men som vi alla vet är ju inte detta fallet varje gång. Som tur är finns det ett flertal tips som kan hjälpa dig att lyckas oftare och här delar vi med oss av några användbara.

Kakformar är inte bara för pepparkakor

Pepparkaksbakning till jul gör de flesta av oss med både den ena och den andra formen. Men om du aldrig testat dessa formar för andra sorters kakor bör du absolut göra det någon gång. Och det finns många andra sorter än bara de som är formade efter julrelaterade saker.

Väg alltid ditt mjöl

Om det finns något misstag som förstört fler kakor än något annat, kan det mycket möjligt vara överdosering av mjöl. Men med en bra köksvåg kan du undvika detta. Bara så länge du kommer ihåg att du behöver cirka 60 gram per deciliter som receptet anger. Med rätt mängd mjöl får du mjukare och saftigare kakor.

Knåda inte degen för mycket

Att knåda degen ordentligt kanske instinktivt känns som en bra idé. Det betyder ju att du verkligen arbetat ihop ingredienserna så de blandas perfekt, eller hur? Men faktum är att om ditt mjöl innehåller gluten så blir din deg hårdare ju mer ju knådar den. Knåda den därför så lite som möjligt.

Rätt temperatur på smöret

Smör är en viktigt ingrediens i mängder av bakverk, men det går också att använda smöret fel. Det vanligste felet är att använda antingen för kallt eller för varmt smör. Kallt smör leder till tjocka och kompakta kakor, medan varmt smör tappar förmågan att stänga inne luft och kan därför inte göra degen luftig. För bästa resultat bör smöret få stå framme i 15 minuter innan du använder det.