Goda bakverk för alla

Skillnaden mellan bakverk för barn och vuxna är egentligen inte så stor som man först kan tänka sig. Det som skiljer är oftast enbart utsidan och hur de serveras. Möjligtvis även storleken då det blivit allt mer inne att skapa mindre bakverk åt vuxna, en förändring som barnen knappast uppskattar lika mycket.

muffinsFör en vuxen är helheten viktig och framförallt när det gäller efterrätter som serveras på restauranger. Då förväntas de serveras i perfekt temperatur och fint upplagt på en tallrik.  Även om barnen i första hand siktar in sig på mängd och smak uppskattar även de det där lilla extra. Detta gäller även då man serverar bakverk på fester eller kalas hemma. Det gäller att lägga upp de olika bakverken vackert och dekorera på rätt sätt så att det även blir en upplevelse för ögat.

En tårtdekoration måste inte enbart användas på tårtor även om ordet kommer därifrån. De kan användas på alla olika bakverk som är lite större som t.ex. cupcake, semla eller liknande. På senare år har det blivit allt vanligare med dessa dekorationer som just är riktade mot barn. Det är lätt att förstå varför. Lika mycket som en vuxen njuter av ett bakverk som serveras snyggt och elegant – lika mycket gläds ett barn åt ett bakverk där Byggare Bob eller Spindelmannen står högst upp.

cakeDet senaste inom bakvärlden är cake pops! Det är när man skapar små bakverk på små pinnar, likt klubbor. Cake pops görs enklast genom att göra en smet av kaksmulor och frosting som man sedan doppar i choklad. Vill man göra den mer lik en minitårta kan man första göra en sockerkaka och sedan smula sönder den med färskost så det går att rulla den till små bollar. Ställ dem i frysen i en halvtimme innan du dekorerar dem och stoppa ned pinnarna i något hårt som håller upp dem så gästerna enkelt kan ta den. Gör dem inte för stor! Tanken är att man ska kunna ta dem i en tugga. Perfekt för att imponera på vännerna och göra barnen glada.

När man serverar efterrätter och bakverk åt vuxna och barn gäller alltså det samma. Gör det till något extra, precis som en efterrätt ska vara.