Gott på kalaset

KakorPå ett kalas är goda bakverk av olika slag nästintill ett måste. Vilket bakverk som passar sig beror förstås på vem som ska äta det. Är det fråga om ett barnkalas kanske man ska hålla sig till enklare och mer traditionell bakverk med milda och söta smaker medan det på ett vuxenkalas kanske passar bättre med lite mer avancerade bakverk.

Skillnaden är väl lite att för vuxna så är bakverkets helhet viktigare än för barn, där kanske mängden spelar större roll så länge det är sött och snaskigt.

Ett gott bakverk bakverk som lämpar sig bra på ett barnkalas eftersom i stort sett alla barn tycker om det är chokladmuffins, som dessutom är ganska enkla att göra. Först vispas ägg och socker till en fluffig smet innan vaniljsocker, kakao och bakpulver tillsätts. Efter det vispas smält smör samt vetemjöl i till en jämn smet. Sedan är det bara att fördela smeten i bakformar och ställa in dessa i ugnen i 10 minuter på 200 grader. Efter det är det bara att låta de svalna något innan man äter de. Vill man kan även strö på lite florsocker, vilket gör att de blir lite extra smarriga.

Vill man göra något lite extra på vuxenkalaset kanske en chokladrulltårta med madeirafyllning kan vara någonting. Smeten görs precis som en helt vanlig rulltårtssmet fast med lite tillsatt kakao. Efter det görs en fyllning på smält smör, florsocker, äggula samt ett par matskedar madeira. Här går det givetvis även bra med andra spritsorter som till exempel någon god likör av något slag. Sedan är det bara att breda ut smeten i en långpanna och låta den gå i ugnen i 225 grader 5-7 minuter. Efter det breds smeten ut och rulltårtan rullas ihop.

Creme Caramel är ett annat klassiskt bakverk som är väldigt gott på kalas. Dessutom innehåller det bara mjölk, socker, vaniljsocker och ägg, sådant som man oftast har hemma. Allra bäst blir det om man gör creme caramel i små formar, även om det går att göra de i en stor form. Man börjar med att göra karamellsåsen på socker och vatten i en stekpanna. När såsen blivit aningen brun hälls den försiktigt upp i de små formarna.

Därefter vispas socker och ägg samman samtidigt som mjölken kokas upp tillsammans med vaniljsockret, som sedan vispas ihop med äggsmeten. Efter det hälls smeten i de sockerglaserade formarna, varpå dessa gräddas i vattenbad i ugnen i ca 30 minuter på 175 grader.