Hjälpmedel till avancerad bakning

Om du vill “levla upp” din bakning och konstruera något annat än gräddtårtor och kanelbullar, behöver du lite fler verktyg och hjälpmedel än bara en slickepott och tårtkristyr. 

Sockerpasta

Sockerpasta är ett bra substitut för marsipan som finns i fler smaker och färger. Om du klickar runt på Partyhallen kan du hitta sockerpasta i regnbågens alla färger varav vissa är smaksatta såsom saltkaramell och jordgubb. Sockerpasta är lättare att bearbeta än marsipan och håller formen bättre.

Med sockerpasta kan du också skapa dekorationerna som hamnar ovanpå tårtan. Det finns silikonformar som snabbt skapar blommor och blad åt dig och diverse verktyg som hjälper dig att skulptera i sockerpastan.

Smaksättning

En rolig sak med bakelser är att du kan överraska smaklökarna. En vanlig ljus muffins kan smaka mint eller marshmallow med smaksättninspulver eller olja. Med karamellfärg och rätt smak kan den gröna frostingen smaka melon eller äpple, blå grädde som smakar blåbär eller röd glasyr med smultronsmak. Bara fantasin sätter gränser.

Lek med mönster

Du kan skapa egna mönster och dekorationer med hjälp av vanliga saker i hemmet. Doppa exempelvis en potatisstomp i färgad grädde och gör avtryck runt en tårta. Gör egna schabloner i kartong och sikta över färgat florsocker. Du kan säkert hitta flera saker i hemmet som du kan använda för dina kreativa uttryck.

Lär dig choklad

Sista delen i avancerad bakning är att skaffa rätt saker för att hantera choklad. Du vill ha bra pralinformar i silikon och en marmorskiva i bra storlek för att temperera chokladen. Att få chokladen till rätt temperatur är nyckeln för att den inte ska smälta lika snabbt vid beröring samt att chokladen knäcks när du bryter den och inte känns seg.