Italienska bakverk och efterrätter

tiramisuVem älskar inte italiensk mat? Italienarna har en passion för mat och är noga med kvalitén, vilket inte minst märks i deras fantastiska bakverk och efterrätter. Har du någongång smakat DelaPere Cotta, päron kokta i rödvin med pepparkorn, vilka ska ätas med glass till så vet du hur gott det är.

Tiramisu

Vem annars om inte italienarna kunde komma på att använda ost i efterätten Tiramisu. Nåja, det finns väl en del andra som kommit på den tanken, men just i Tiramisu så passar mascarpone och färskost fantastiskt bra.

Cannoli

Cannoli är ett annat känt sicilianskt bakverk, egentligen heter det Cannolo – och betyder litet rör, men eftersom man oftast gör flera så blir det Cannoli som är pluralformen för Cannolo. Detta rör av friterade deg fylls med sötad ricotta vilket man kan blanda med choklad, vanilj, marsalavin, pistach eller för en mer unik smak, kan du använda jordgubbssylt med balsamvinäger till cannolifyllningen.

Baci

Lite italienska gräddkyssar, ”Baci” (som betyder kyssar på italienska) passar perfekt för att avrunda en god middag. Baci är praliner med mörk choklad, med en mild smak av likör och perfekt till kaffet.

Det finns en mängd italienska efterrätter och bakverk som vi alla hört talas om, som Biscotti, italienska mandelskorpor och Panna Cotta som tillagas av gelatinblad, socker och vispgrädde. Kanske lite mer okänt är Italienska potatisbakelser och pistagemaränger med choklad, de sistnämnda gjorda med grädde, citronsaft, jordgubbar choklad och vinäger. Hur smarrigt som helst, en safari i den italienska efterrättsvärlden är en upptäcktsfärd alla borde pröva på. För den som är sugen på att laga eget har AlltomMat en fin samling italienska efterrättsrecept.