Recept på goda tårtor

Ska det firas, är det kaffe och tårta som gäller. Den perfekta tårtan ska vara något extra och lite lyxig, både dekorativ på bordet och syndigt god.

Till en klassiskt svensk somrig tårta vill man grunda med en luftig sockerkaksbotten.

Man börjar med att separera gulor och vitor från 4 ägg och vispar vitorna med 3 msk strösocker. Därefter tillsätter du ytterligare 1 dl strösocker, gradvis, och vispar till ett skum.

Sedan häller man i gulorna och siktar försiktigt i 1,5 dl mjöl (hälften vetemjöl, hälften potatismjöl) tillsammans med en halv tesked bakpulver. Försök behålla den skummiga konsistensen. Smeten ska därefter gräddas i en kakform på 175 grader i 40 minuter.

Lämpligen gör du botten i god tid i förväg, gärna dagen innan.

När man väl har en botten är det bara den egna smaken och kreativiteten som sätter gränserna. Du kan använda vaniljkräm, sylt eller marmelad som fyllning, täcka med grädde eller hallonmousse. Överst vill du kanske ha ett lager marsipan, eller frukt och bär med gelatin för en professionell touch, något som dock kan vara tidskrävande och komplicerat att få till på ett snyggt sätt. Idag finns det stora möjligheter att beställa tårtor på nätet med hemleverans, där du både kan hitta klassiskt lyxiga sorter och beställa personliga favoriter efter din egen smak.

Andra varianter som man kan göra är till exempel en chokladbotten för en österrikisk Sachertårta, där man även blandar i 150 g smält smör, 150 g mörk blockchoklad och ungefär 1 dl hackad sötmandel. Fyllningen ska då vara aprikosmarmelad, och så täcker man allt med ytterligare ett rejält lager mörk blockchoklad. En sådan tårta räcker till många tårtsugna gäster och ska serveras med fluffig vispgrädde som tillbehör, då den lätt blir mycket mer kompakt än en sockerkakstårta.