Recept på några goda kakor

Finns det något härligare än att stå framför ett bord fullt med en massa goda, nybakade kakor, både stora och små? Troligtvis inte. Allra godast är givetvis kakor man själv bakat hemma.

kakorEtt av de absolut godaste och alltid uppskattade bakverken är chokladbollar eller havrebollar som de ibland också kallas, vilket egentligen är en bättre beteckning då de ofta innehåller just havregryn. Att baka chokladbollar går enkelt och snabbt. En annan fördel är att det är billigt samt att man ofta har ingredienserna hemma.

Chokladbollar

En bra minnesregel när man ska baka choklad- eller havrebollar är 1-1-3-4, det vill säga man blandar 1 hg smör eller margarin, 1 dl socker, 3 dl havregryn samt 4 msk kakao till en jämn och fin massa. Om man vill går det bra att ha i 1 tsk vaniljsocker för att förhöja smaken lite extra.

Efter det är det dags att tillsätta vätska, 4 msk rättare sagt, och här finns det en rad olika möjligheter. I många recept är det kaffe som ska tillsättas dock går det lika bra med vatten om man inte gillar kaffesmaken. Mjölk fungerar också alldeles utmärkt för den som vill ha smaken av mjölkchoklad.

Vill man göra lite gott godis för de vuxna är rom, cognac eller någon form av likör väldigt god att ha i. Exempelvis så passar den amerikanska fruktlikören Southern Comfort alldeles utmärkt i chokladbollar. Smeten kan med fördel delas upp i fyra mindre smeter och därefter kan man ha i 1 msk av lite olika drycker. På detta sätt går det även att göra alkoholfria chokladbollar till barnen.

Muffins

Ett annat bakverk som kan varieras i det oändliga är muffins. Precis som när det gäller choklad- och havrebollar bakas muffins med ingredienser man ofta redan har hemma.

Börja med att smälta 100 g smör och låt det svalna. Vispa därefter 2 ägg och 2 dl socker poröst. Blanda sedan 3 dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker samt 2 tsk bakpulver och tillsätt detta till ägg- och sockersmeten. Vänd avslutningsvis ner det smälta smöret.

Fyll sedan muffinsformar till 2/3 och lår dem gå i ugnen i 15 minuter på 200 grader.

För den som vill går det även att ha i choklad, frukter eller bär i smeten om man vill piffa upp sina muffins lite extra. Endast fantasin sätter gränser.