Sachertårtan

Sachertårtan kan vara en av de mest berömda tårtorna i världen och är även en mycket stor favorit här i Sverige. Har man någonsin smakat en kommer nog ett tydligt minne av både smaken och dess klassiska och stilrena utformning snabbt komma till minnet.

Tårtan har sitt ursprung i Österrike och uppfanns av den 16-årige Franz Sacher 1832. Första gången tårtan servades var det till prins Wezel vot Metternich i Wien, Österrike. Prinsen hade gett sin kock som uppgift att skapa en speciell dessert att servera till viktiga gäster. Kocken hade dock blivit sjuk och gav istället uppgiften till sin 16-årige lärjunge som då var inne på sitt andra år av utbildning i Metternich’s kök.

Tårtan var dock inte något helt nytt. Liknande recept har upptäcks så långt tillbaka som tidigt 1700-tal, men som så mycket annat var det ett namn som på ett sätt eller annat fortsatte att förknippas med bakverket.

Så pass populär är tårtan att ett norrländskt företag har tagit fram en variant man faktiskt kan skicka med posten och är lika god att äta när den kommit fram som när den först bakades.

I dag kan man hitta tårtan i med många olika små varianter men kontentan är fortfarande en rik och kompakt chokladtårta täck it mörk chokladglasyr ovanpå och på sidorna. Sachertårtan serveras traditionellt tillsammans med osötad, vispad grädde. En aspekt som dock inte lika ofta används av är att originalet även garnerades med aprikossylt.

Besöker man Wien kan man faktiskt ta del av det ursprungliga receptet, som är en strikt bevarad hemlighet, på det berömda hotell Sacher. Hotellet hade dock en dispyt med ett bageri vid namn Demel om vem som hade rätten att få använda namnet ”die Original Sacher-Torte”. Dispyten började 1938 och pågick ända till 1963 då de båda parterna gjorde en förlikning utanför domstol där hotell Sacher fick rätten till namnet ovan och Demel fick dekorera sina tårtor med ett triangulärt sigill med texten ”Eduard-Sacher-Torte”, efter Franz Sachers äldsta son Eduard Sacher som fullbordade sitt recept medan han arbetade på bageriet.